Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Стефанов след К2: Нямам потребност да се изявявам като алпинист, върховете са храна за душата

| обновено на 16.08.19 в 14:12
Стефан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

Стефан Стефанов, който миналия месец осъществи второ българско изкачване на К2, се завърна в България и вече се подготвя за следващата си експедиция. 
На 25 юли той достигна най-високата точка на втория по височина и сочен за най-труден сред осемхилядниците връх - 8611 м. Експедицията протече драматично, но, за щастие, без нито една жертва.
К2 (8611м)
На 18-и юли столичният адвокат и още 120 души стигнаха на 400 метра под върха, но се наложи да прекратят атаката заради дълбок сняг, лавинна опасност и липсата на опънати въжета в последния участък. Малко по-рано в "Гърлото на бутилката" падна лавина, при която пострадаха няколко шерпи, снегът беше дълбок и нестабилен, лавинната опасност - голяма, и шерпите се страхуваха да се върнат тамНай-голямата фирма-организатор на експедиции, с която беше и Стефанов, не получи помощ от другите агенции и така изпратеният екип (един шерп и двама пакистанци) не успя да фиксира въжетата, а после атаката беше спряна. 

Последва отлив на желаещи да изкачат К2 и масово напускане на Базовия лагер. На 22 юли Стефанов и останалите 18 души (9 членове на експедицията и 9 шерпи) поеха нагоре - въжета вече имаше, а и вятърът беше издухал дълбокия сняг. На 24 юли до върха се добраха шерпите, които фиксират парапетите, и Нирмал Пурджа - бившият британски командос, който има за цел да изкачи 14-те осемхилядника за 7 месеца. Часове по-късно, в 2:27 българско време, на 25 юли втори българин (след Боян Петров през 2014 г.) стъпи на К2. 
През май тази година Стефан Стефанов изкачи третия по височина връх на планетата – Канчендзьонга, а миналата пролет – и Еверест. С успеха си на К2 стана първият българин, изкачил трите най-високи върха в света. 

Стефан Стефанов на К2
"Всъщност, именно шерпите на Нимс фиксираха парапетите с още двама шерпи от нашата агенция. Затова всички сме му благодарни, че ни даде втори шанс. Ако не се беше появил той и заради неговия проект, едва ли щеше да има втора атака" - написа после Стефан Стефанов. 
Той се запозна с Нирмал Пурджа на Канчендзьонга, а на К2 се придвижваха заедно до Лагер 2. Заради приятелството, което завързаха, и най-вече заради сходната скорост на придвижване, Нимс реши да покани българина в своя екип, с който смята да опита наесен изкачване на Шиша Пангма от юг.

"Той е невероятен катерач, със супер чувство за хумор" - написа в съобщение до БНР Нимс Дай (както е известен още Нирмал Пурджа) за Стефан Стефанов.

Засега, обаче, Шиша Пангма е затворен от китайските власти и се очаква в близко време да стане ясно дали ще бъде допусната експедиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна