Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кунчев: С промените в Имунизационния календар ще се доближим до евростандартите

| обновено на 16.08.19 в 12:00
Д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Отпадане на две ваксинации и въвеждане на една допълнителна предвиждат промените в Имунизационния календар, които трябва да  влязат в сила в началото на следващата година. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и обясни, че целта е страната ни да се доближи максимално до европейските стандарти:

„Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три на два. Много европейски страни минаха по този път. Изследванията показват, че при двукратен прием се постига достатъчно ниво на защита, затова можем да избегнем третия прием на 6-месечна възраст“. Това обясни в предаването „Преди всички“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод предложените за обществено обсъждане промени в Имунизационния календар.

„Предлагаме отпадане на пробата манту на децата на 11-годишна възраст. Допълнителна имунизация предлагаме срещу коклюш на 12 години, тъй като в целия свят има процес на повишаване на възрастта на това заболяване. Оказва се, че е необходима допълнителна доза, за да сме сигурни, че хората са предпазени и в по-високите възрасти. От тази година се опитваме да въведем препоръчително ваксината за хората над 65-година срещу грип безплатно“, допълни здравният инспектор.

Той подчерта, че има диалог с общопрактикуващите лекари по темата:

„Те имат известно несъгласие относно оповестяването, това, че сме посочили различни начини, които отнемат време. Важното е да бъдат поканени родителите, да могат да реагират“.

По думите на д-р Кунчев няма основание пациентът да заплаща допълнително за имунизация в специализиран кабинет, въпреки че тя по принцип е задължение на личния лекар.

Промените в Имунизационния календар ще станат факт след отпечатването им в Държавен вестник и ще влязат в сила през 2020 година. Д-р Кунчев поясни, че промените са в насока да поддържаме нашия календар на достатъчно високо ниво и той да е максимално близък и паралелен с календарите на страните от ЕС.

Проектът за промени в Имунизационния календар е публикуван на правителствения Портал за обществени консултации и е отворен за коментари до 23 август.

Интервюто с д-р Ангел Кунчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени