Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За изложбата на Румен Жеков в Националната художествена галерия

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries

Изложбата на художника Румен Жеков в Националната художествена галерия е четвъртата по ред от стартиралата 2018 година програма под надслов: „Българските художници днес“. Румен Жеков заема особено място сред най-талантливото и интересно поколение съвременни художници, със своя визия и знаково изведена образност.

Изложбата, която има краткото заглавие: „Избрано“ е подредена на базата на акценти и  контрапункти, като разкрива различни посоки  в неговото развитие като артист. „Художникът много бързо преминава през фигуративното в най-ранните си работи – „Нощта е безкрайна“, „Порта в нощта“, за да достигне до деликатни и изведени до знаковост композиции като „Фрагменти“, „Безсъници“, в които минимализмът е водещ артистичен избор“ – пише за него кураторът на изложбата Диана Драганова–Щир.

Ето и думи изказани от Румен Жеков, който винаги много точно и вътрешно мотивирано говори за своите неща: „Същинското въздействие на изкуството не е изобразителност, но е сугестия… и аз я търся в преминаването от тъмните сенки, към светлината на розовото, от изкуството на Изтока – като цветовете на японските вишни…“

Румен Жеков работи в областта на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, прави акции и пърформанси. Той работи и като създател и илюстратор на книги, десетки може би, където нещата са винаги много лично мотивирани, възприемат се леко и приятно, въпреки голямата пластическа култура на автора, натрупана през годините. Никога не губи връзка с променящия се свят, обича и натурата, затова в картините му винаги ще има нови знаци и пластически решения.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020