Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейното издание на рали "Стари столици" е пред провал

Провеждането на петдесетото юбилейно издание на най-старото българско рали "Стари столици" е пред провал. Причината е, че досегашният организатор на автомобилното състезание - АСК " Стари столици", членува в Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), която от тази година е с отнет лиценз и не желае да се присъедини към новата Автомобилна федерация на България (АФБ).

Това каза пред БТА председателят на АСК "Стари столици" Петър Минчев. Той уточни, че за отнемането на лиценза на БФАС са заведени дела в съда и други клубове в страната също не желаят да се присъединят към АФБ. По думите му може да възникне проблем и при провеждането на други български ралита, а пък шуменският автомобилен спортен клуб държи патента за името на ралито - "Стари столици".
 
Опитите шуменското автомобилно състезание да бъде организирано чрез лека корекция в името и от друг автомобилен спортен клуб - АСК "БУЛТРАНС РАЛИ ТИМ", също не дават резултат, каза за БТА дългогодишният директор на ралито Савко Панайотов. По думите му община Шумен отказва да организира подобно рали, кметът й Любомир Христов да бъде председател на Организационния комитет, както и местната администрация да подпомогне финансово провеждането на автомобилното състезание, каквата е била дългогодишната практика. Ралито обаче може да се организира на територията на друга община в Шуменско, вероятно не тази, а следващата година. Такива разговори вече са водени, допълни Панайотов. 

В община Шумен до момента не е получена виза (разрешение) от АФБ за провеждане на рали "Стари столици", съобщават от общинския пресцентър. От там отбелязват, че наличието на такъв документ е първото и задължително условие за реализирането му. От Министерството на младежта и спорта също е получено писмо, че е необходимо организаторът да представи разрешение за провеждане на ралито, издадено от лицензираната АФБ. Поради тази причина и във връзка с оставащото изключително кратко време до посочените в искането на "БУЛТРАНС РАЛИ ТИМ" дати за ралито - 31 август и 1 септември 2019 г., от администрацията изразяват тревога относно възможността за организиране и провеждане на предстоящото автомобилно състезание. 

От общината информират още, че кметът Любомир Христов е изпратил писмо до Христо Маринов - председател на АСК "БУЛТРАНС РАЛИ ТИМ", в което се заявява подкрепа за развитието на автомобилния спорт. В него се посочва, че общината не възразява на територията й да бъде проведено такова състезание, след предварително представяне на всички необходими документи от страна на организатора. За целта обаче е нужно да се предприемат бързи и адекватни действия, допълват от общинския пресцентър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени