Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Сивилов за протестите в Москва: Ако трябва да говорим за питомна опозиция, не мисля че това са комунистите

Снимка: Youtube

Преподавателят по История в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ доц. Александър Сивилов заяви по повод протестите в Москва заради това, че властите не допуснаха някои политици и общественици да се кандидатират за местните избори:

„Беше нарушен демократичният процес, както го виждат либералите. Второто нещо е, че през август се навършват 20 години от момента, в който Путин стана министър-председател, а през декември ще е другата годишнина - като изпълняващ длъжността „президент“...Всъщност тези протести са вдъхновени най-вече от либералната част на опозицията в Русия, която има -  и не ги крие - много сериозни връзки с външни спонсори, съответно и от ЕС и от Съединените щати. Поради тази причина, тя по-скоро действа, така да се каже „на повикване“ в много случаи, и не е свързана с някакви въпиющи нужди вътре в страната, а реагира на различни поводи, които са спускани много често отвън".

Недопускането на кандидати до местните избори е причина за протест, но не това е най-големият проблем в Русия, смята историкът и допълва: „Най-големият проблем е по-скоро социалният“.

Сивилов даде за пример огромните подписки срещу пенсионната реформа в страната, но при отсъствието на протести тогава. В предаването „Хоризонт за вас“ той изтъкна:

„В Русия голямата опозиция е Комунистическата партия. Тя е силната, тя е тази, която събира най-много гласове след „Единна Русия“. Всъщност, ако погледнем, разрешената опозиция е точно тази на Алексей Навални. Той прави нарушения непрекъснато, това е част от стила му на работа, точно с идеята, че ще бъде арестуван, за да може медиите да отразят това в цял свят… но ако направим сравнение, един от младите лидери на комунистите - Сергей Удалцов, беше арестуван по абсолютно същото обвинение, по което и Навални – за несанкционирани митинги - и той излежа пет години в затвора, а Навални го пускат след една седмица. Ако трябва да говорим за някаква питомна опозиция, то не мисля, че това са комунистите, въпреки че в някои отношения те подкрепят и системата“…

Сивилов припомни, че през 2011 – 2012 година на протестите са се събирали по около 200 000 души, а в тези сега - 40 000 от около 13 милиона жители на Москва.

„Това какъв процент от населението там е, колко от хората, които са засегнати, са излезли на улицата?! Трябва понякога да правим и тези съпоставки, защото имам чувството, че на много места в света подобни протести не се отразяват въобще от медиите! Във Франция вървяха изключително дълго протести, месеци наред, не говоря за жълтите жилетки, а за предишните движения, които се развиваха в рамките може би на около 4-5 месеца и въобще не бяха отразени никъде…“.

В протестите в Москва преобладават младите хора, но според Сивилов:

„Това са деца, хора от гимназията, които в много от случаите не са се сблъскали все още с истинския живот и не знаят какво се случва около тях. Те са много подвластни и на интернет пропагандата, в която всъщност тази либерална опозиция е изключително силна. Тук губи „Единна Русия“ на Путин - в много отношения тя изостава от опозицията, когато говорим за такъв медийна известност в интернет. Това, че правителството не е изкарало свои млади поддръжници все още, говори за това, че те не го смятат за нужно, не смятат, че са заплашени по някакъв начин“.

Масата от населението продължава да поддържа Путин, убеден е Сивилов:

„Чувството за това, че Русия е велика сила, е отново основният елемент, който кара руснаците да гласуват за Путин. Всъщност сегашната международна политическа ситуация смятам, че играе много сериозно в полза на Русия и за това тя да взема все по-сериозно място в световната политика“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна