Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Велинова – едно лирично българско сопрано в САЩ

БНР Новини
Снимка: Mainline Photography


Адриана Велинова е млад лиричен сопран. Живее в Кънектикът, САЩ. Родена е в София и свири на пиано от 4-годишна възраст. Завършва Националното музикално училище „Л. Пипков” в класа по пиано на Михаил Славов. Има бакалавърска степен по пиано от Музикалния отдел на Университета в Невада, Лас Вегас. В Ню Йорк Адриана Велинова официално започва оперното си образование в престижната музикална академия Mannes в Манхатън, където става магистър по оперно пеене. Адриана Велинова е забелязана от директора на Mannes Opera - диригента Джоузеф Коланери, който я избира за главна солистка на операта в три поредни сезона. С маестро Joseph Colаneri Адриана изпълнява ролите на Параша в „Мавра" от Стравински, Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс" от Росини и Нела в „Джани Скики" от Пучини.

През 2010 година Велинова участва в два авторски концерта на Петко Стайнов в зала Уайл Карнеги Хол в Ню Йорк и в зала „Милениум” на Кенеди център във Вашингтон, организирани от фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и фондация „Петко Груев Стайнов”, със съдействието на Американска фондация за България, Посолството на Република България в САЩ и Българските музикални общества в Ню Йорк и Вашингтон. Адриана Велинова изпълнява избрани произведения от Петко Стайнов с известната оперна прима Стефка Евстатиева.

Соловият си дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк Адриана прави с рецитал, организиран от „Музикалните съкровища от България” през май 2014 г.

През 2015 г. Адриана Велинова е номинирана за стипендията Marianne Cornetti за резидент-артист в Оперния театър в Питсбърг, щата Пенсилвания, където изпълнява ролята на Графиня Розина Алмавива в операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт под диригентството на Walter Morales. Оперният критик GeorgeB.Parousпише: „Адриана Велинова, като Графиня Розина, беше изправена пред извънредно трудната задача да „влезе от раз”, тъй като една от великите арии на героинята започва с вдигането на завесата във второто действие - нейната първа поява на сцената, без възможност за загряване в ролята, докато от нея се изисква да даде най-доброто от себе си именно в тези първи кратки минути. В прочутия дует със Сузана (Letter Duet), Адриана пя гладко и с голяма красота на тона. Тя омагьоса с очарование и достойнство, като изигра ролята си така добре, както и я изпълни."

Адриана Велинова е финалистка на международния оперен конкурс Mildred Miller в Питсбърг, Пенсилвания през 2015, където световноизвестното мецосопрано Милдред Милър дава висока оценка на представянето й. През лятото на 2016 Адриана е солистка на Симфония № 14 от Дмитрий Шостакович в Сейжи Озава Хол (Seiji Ozawa Hall) в Tanglewood - лятната резиденция на Бостънската филхармония, където ежегодно се провежда най-престижният фестивал на изкуствата в Америка.

На 29 юни 2019 Адриана Велинова е в ролята на Queen - главната героиня  в премиерата на HIPOPERA  на известния американскипианист, продуцент и композитор Joel A. Martin. Тази опера съчетава  класически оперни форми с джаз, уърлд, хип- хоп грув, устно слово и танц, запазвайки солидна класическа основа. Имаме удоволствието да я срещнем в края на лятото в България и да ви запознаем с нея.

Защо измерва разстоянието между София и Ню Йорк във въздишки, можете да чуете от интервюто в предаването „Артефир" на Българското национално радио.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна