Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огън в Гърция и протести в Русия и Хонконг белязаха седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огън в Гърция, продължаващи протести в Русия и Хонконг, лоши новини за световната икономика и ключови годишнини. Така звучат международните събитията от изминалата седмица.

Горещата прегръдка в Южна Европа донесе библейско бедствие на няколко гръцки острова. Високите температури, подхранени от силни ветрове разгориха пожарите. Най-сериозно засегнат е Евия или Евбея - най-големият от гръцките острови в Егейско море.

Атина получи европейска помощ за справяне с последствията от убийствения огън, а бедствието се превърна в първото сериозно предизвикателство за новия кабинет на Гърция.

Огънят на недоволството от властта горя и тази седмица в Русия и Хонконг.

Кадри с брутално насилие на руски полицай срещу млада жена предизвикаха вълна от възмущение. Агенция Ройтерс коментира, че видеото илюстрира използването на прекомерна сила от властите, за да разпръснат продължаващите седмици демонстрации в Москва.

Все по-голямо предизвикателство за властта в Хонконг се превръщат антиправителствените протести там, разпалени от недоволството срещу проектозакон, който позволява екстрадиране в континентален Китай.

Категоричността на антиправителственото движение в специалния административен район на Китай личи от думите на един от лидерите на протестите. Зад маската си той казва, че мечтае да предизвика съвременна революция и че е готов да плати за защитата на каузата си със своя живот.

Ключови годишнини отбелязахме тази седмица. 50 години от провеждането на първия фестивал Уудсток - един от символите на контракултурата и хипи движението също отбелязва годишнината си тази седмица.

Връщаме се в 1969 г., когато на власт беше рок енд ролът, а дългата коса означаваше гражданска позиция.

Обзорът на световните събития от седмицата можете да чуете от звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна