Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Валери Запрянов за бялата лястовица в Ковачевица и един влюбен кос

Валери Запрянов
Снимка: БГНЕС

„Ако искаш да се влюбиш в България – не ти трябва друго. Трябва само да вземеш тази книга, да я четеш, да я прелистиш няколко пъти, да разбереш колко много си пропуснал.“ Това каза в предаването „Закуска на тревата“ журналистът Валери Запрянов, който представи изложба с фотоси от книгата  на Румяна Николова и Николай Генов „Българската съкровищница“. Изложбата е открита в Шиндаровата Арт къща в село Ковачевица.
    

Запрянов нарече книгата огромно като съдържание на снимки повествование за историята на България и нейните красоти и природни забележителности.

„Аз съм вече на 65 години и намирам страхотни празноти в познанието си към тази страна, която искрено обичам. Смятах, че съм я пребродил нашир и надлъж. Пак се оказва, че има неща, които не съм видял, места, където не съм ходил, исторически факти, които не са ми били известни.“

Валери Запрянов (в средата) на откриването на изложбата

Фотосите в изложбата Валери Запрянов определи като феноменални. Снимките в книгата са над 1000, обектите, за които се отнасят – не по-малко от 500, уточни той.

„Вътре е историята ни. Вътре са доказателствата за нашата значимост като народ, който е постигнал много, за приноса към историята на траките, приноса на следващи народи, които са минавали от тук и са заминавали – гети, византийци и т.н.“

Шиндаровата Арт къща е една бяла лястовичка в Ковачевица, където има къщи за гости и хубави кръчми, но най-после има и арт къща, подчерта журналистът.

„Това е единственият музей в Ковачевица. Представяте ли си? Това село, което е архитектурно-исторически музей, няма в момента музей, няма къде хилядите посетители, които идват всяка събота и неделя, къде да прочетат, къде да видят как е създадено селото, каква е историята, кои са значимите хора, които са живели тук“, коментира Запрянов, според когото „никой не поглежда какво ще оставим на поколенията“.

Има сграда, реставрирана от сдружението „Резерват Ковачевица“ по европейски програми, която стои заключена и за която предстои търг – така съществува реален риск тя да се превърне в поредната механа, изрази опасенията си той.

Валери Запрянов, който е бивш главен редактор на аналитичното списание „Тема“, признава, че бидейки от два месеца пенсионер, по-щастлив човек от него няма.

„Че мога с часове да наблюдавам един влюбен кос, който ме учи. Нито се шегувам, нито преигравам. Един влюбен кос, който ме научи, че можеш да пееш само от любов, не от мъка или от ракия. Пееше сутрин от пет часа, такива трели, такива песни. В момента мълчи. Любимата я няма. Седи той един омърлушен, обикаля, клъвва нещо по земята и не е същият влюбен кос, на който не можеше човек да му вземе думата...“

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020