Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпан се готви да почете Никола Манев в края на август

Александър Манев: Винаги съм носил България в сърцето си

От няколко години синът на художника с майка холандка живее у нас

Александър Манев в БНР пред една от картините на баща си - Никола Манев
Снимка: Личен архив

На 31 август между къщата на покойния художник Никола Манев и къщата-музей на поета Пейо Яворов в Чирпан ще се състои празникът „Обичам те, Чирпане“, създаден преди около 20 години от художника.
     

Там ще бъде представен проектът на Георги Чапкънов за паметник на Никола Манев, а по-късно – през есента предстои представяне на роман на Исак Гозес за твореца. Това съобщи синът му Александър Манев в предаването „Закуска на тревата“.

Чирпан е градът на родителите на Никола Манев.

Животът на Александър Манев пък е преминал в Холандия, защото майка му е холандка, с която Никола Манев се е срещнал в града на любовта – Париж, където е роден и Александър.

През последните 6-7 години той живее в България, където твърди, че се чувства у дома, въпреки акцента си. „България винаги съм я носил с мен, докато съм живял в Холандия. Така че тук съм на мястото си“, споделя той пред „Хоризонт“.

Около 5 хиляди картини от художественото наследство на Никола Манев са пръснати по света, продадени от художника, разказа синът му, който си спомня как приживе искал да си купи „картина на маестро Никола Манев“, а маестрото отказвал да му продаде и направо му я давал.

В България има 6 постоянни експозиции с творби на Манев – в Икономическия университет във Варна, в центъра на Пазарджик, в Чирпан, Троян, Ловеч и Полски Тръмбеш.

Постоянно пътувам между Варна и София и винаги слушам „Хоризонт“, сподели още Александър Манев, според когото е важно да има предавания за култура.

Баща ми имаше силно чувство за самоирония, което е много важно – дали се приемаш винаги много на сериозно, което не те прави непременно велик и голям, разказа още синът на художника, според когото Никола Манев е бил винаги здраво стъпил на земята човек.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени