Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден на узбекската култура в Тракарт

 Ден на узбекската култура се провежда в Пловдив. В културен център „Тракарт“, подлез "Археологически",  ще бъдат представени разкази за историята и културата на Узбекистан.

Център “Тракарт”, подлез Археологически. Ден на узбекската култура, който се провежда по проект “Културен мост до Узбекистан”. Организира Мария Филипова-Хаджи, писател и преводач. 

Програмата включва разкази за историята и културата на Узбексистан, демонстриции на узбекски ритуал по поднасяне на чай, майсторски клас по завиване на тюрбан и показ и обучение на узбекски народни танци с изпълнение на лапар /стил узбекска народна песен/ под съпровода на дойра /узбекски ударен инструмент/.  

Гостите на събитието ще имат възможност да се докоснат до предмети от бита на узбекската култура, да се преоблекат в узбекски народни носии и да се снимат, допълва Мария Филипова-Хаджи. 

Посетителите ще могат да се запознаят, да общуват и разменят контакти с известни узбекси художници и журналисти, сред които са Ахмат Умаров, Нодира Абдулаева и Камола Рустамовна Абдулаева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020