Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вече се работи свлачището, откъснало метри от пътя до село Кременик

През 2015 год. Свлачището откъсна около 100 м. от платното на единствения път до Кременик
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Вече се работи на свлачището, което през 2015 год. откъсна около 100 м. от платното на единствения път до дупнишкото с. Кременик, съобщи кметът на селото Здравка Тонева.

Финансирането е от фонд "Бедствия и аварии", а с дофинансиране са осигурини малко над 500 хил. лева.

В участъка при свлачището ще бъде изградена 90-метрова подпорна стена. Пътят ще е със стандартна височина от осем метра. Изпълнението е разчетено на два етапа в рамките на 90 дни.

За местните избори стената ще е готова, прогнозира кметицата на Кременик Тонева:

“Работят по пътя. Правят точно това, което трябва да направят по самия път. После подпорната стена, която трябва да поддържа…“.

От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет са отпуснати 216 хил. лева. Останалите средства, необходими за довършване на проекта, ще бъдат отпуснати след представяне на отчет на извършените разходи, обясниха от общината.

Вече пета година към село Кременик се използва алтернативно трасе, обаластрен път, който минава през двора на една от къщите наблизо. Той е укрепен допълнително от фирмата-изпълнител, за да поеме движението докато се прави подпорната стена на трасето.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от