Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бедствено положение в Свищов въпреки локализиране на пожара в старото сметище

| обновено на 19.08.19 в 18:46
Снимка: БГНЕС

Община Свищов обяви бедствено положение от днес до 23 август заради възобновилия се пожар на старото сметище и усложнената обстановка. Пожарът е локализиран, но има опасност от ново обгазяване на града. Започва засипване на сметището със земни маси. Няма опасност за населението, уверяват властите, въпреки че има завишени стойности на замърсяване на въздуха. 

От 14 август до сега това е трето запалване на сметището, което е на десетина километра от Свищов и няколко села и на 50 метра от вилната зона на града.

Няма сериозно замърсяване на въздуха, заяви говорителят на Регионалната екологична инспекция Милка Асенова:

„Няма превишение на средноденонощните норми, има само две превишения на средночасовата норма по показател сероводород“.

Пожарът е овладян, започва затрупване на сметището със земни маси и предсрочно изпълнение на проекта за над 3 милиона лева за рекултивация, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев:

„Започнаха камиони да извозват камари с пръст, с които се правят едни големи диги, за да няма възможност за прехвърлянето към вилната зона и към останали територии горски“.

Остава неясна причината за пожара. Сметището продължава да гори в дълбочина, на места камарите с отпадъци са по 20 метра, поясниха пожарникарите. Бедственото положение в община Свищов може да бъде удължено и след петък.

Старото сметище на Свищов, в което са депонирани близо 360 хиляди кубически метра отпадъци, се запали на 14 август, а през почивните дни обгази града.

Разговор на Даниела Големинова с кмета на Свищов Генчо Генчев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от