Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергиен експерт: Няма да видим китайски инвеститор в Брюксел да преговаря с партньорите ни от ЕС

Не сме готови да влезем в сериозен разговор със сериозни инвеститори, каза той

Антон Иванов
Снимка: БНР

"Материалната, финансовата част на ядрения проект не е основната - става дума за устойчивост на нормативната база и на стратегическите условия, при които се реализира проектът". Това каза пред БНР Антон Иванов - енергиен експерт от Българския енергиен и минен форум. Той даде пример с преговорите с RWE преди години, при които е станало ясно от какво се интересува един стратегически инвеститор:

"Там един от въпросите, който беше поставен, е за определянето на рамките за ядрената щета - докъде е държавата, къде е инвеститорът. Ядреният риск. Въпросът за управлението на ядрените отпадъци и на отработеното ядрено гориво, където също държавата има неотменима роля. Т.е. имаме един широк кръг от въпроси, към които държавата няма начин да няма отношение".

Иванов посочи, че засега няма отговори на тези въпроси, "което ни кара да мислим, че не сме готови да влезем в сериозен разговор с едни сериозни инвеститори".

Според него е възможен и у нас т.нар. "унгарски случай", при който руската техническа част се допълва от руско финансиране, т.е. Русия е и инвеститор, и изпълнител:

"В "унгарския случай" имаме доставчик "Росатом" и междуправителствено споразумение за отпускане на заем".

По думите му Брюксел няма формално основание да откаже такъв вариант, както се вижда с проекта в Унгария: "Но ще има много въпроси от ЕС за това как е организиран проектът, какви ангажименти са поети и как този проект ще работи в рамките на един либерализиран европейски пазар. Ние трябва да имаме готови отговори на въпросите, които ще ни задават. Брюксел говори с държавите членки на ЕС, а тези държави преразказват какво им е обещал стратегическият инвеститор. Т.е. за Брюксел основната отговорност е на държавата и тя трябва да даде отговорите. Няма да видим китайски инвеститор, който седи в Брюксел и преговаря с европейските ни партньори".

Иванов прогнозира, че в конкурса за стратегически инвеститор за проект за АЕЦ "Белене" ще бъде избран партньор с най-голямо предпочитание и с него ще започнат дълги преговори. "Не можем да кажем от сега дали те ще завършат позитивно, или не", заключи Иванов.

Интервюто на Даниела Големинова и Юлияна Корнажева с Антон Иванов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!