Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умъртвяването на прасетата заради обявеното огнище на АЧС в Кресна почти приключи

3
Снимка: Кети Тренчева

Въпреки заканата за протести умъртвяването на прасетата заради обявеното огнище на африканска чума в Кресна почти приключи. Направиха го и продължават да го правят самите стопани, тъй като от Българската агенция по безопасност на храните им дадоха още два дни толеранс. Обходът по къщите обаче започна при масирано полицейско присъствие. Как прасето, открито в река Струма, се оказа политическо? И коя е реалната опасност от разнасяне на заразата в града, през който минава международния път за Гърция? 

Още преди пристигането на институциите, ангажирани към прилагане на извънредните мерки за ограничаване на разпространението на заразата, повечето хора бяха умъртвили прасетата в дворовете си. Димът от врящата вода в казаните издаваше къщите, в които има свинска сватба в лятно време. Методи е животновъд от години. Гледа специална порода прасета и най- тежко му е да преглътне, че няма да я опази. Категоричен е обаче, че решението им не е доброволно.

И тъй като братът на Методи директно отнесе заразата в Народното събрание, попитахме кмета на Кресна, който е от опозиционната партия, как тежката ситуация с чумата ще се отрази на местния вот. Така разбрахме, че чумавото прасе, открито в река Струма, което до сега беше ничие, се оказа политическо.

Репортажа на Кети Тренчева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна