Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници: Около 130 хил. норки в България ежегодно са убивани заради кожата им

С изложба, посветена на въздействието на фермите за ценни кожи, природозащитници привличат вниманието на обществото към нехуманното отношение към животните. Активистите от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи алармират, че около 130 хиляди норки в страната ежегодно са убивани заради кожата им. Експозицията, подредена в София, разкрива още, че отглеждането на животните във фермите води до замърсяване на околната среда, както и застрашава местното биологично разнообразие. 

13 информационни табла, монтирани в градинката пред "Кристал", фокусират общественото внимание към влиянието на фермите за ценни кожи. Изложбата не включва тежки кадри, а акцентира върху нехуманната смърт на животните чрез комбинация от графично поднесена информация и изображения, които по достатъчно красноречив начин, показват вредите, които развитието на този бизнес оказва върху околната среда. Вниманието на столичани беше привлечено от тревожната статистика, според която в ЕС ежегодно около 40 милиона животни са убивани за ценни кожи. За да се запазят кожите в добро състояние, се използват нехуманни методи, като обгазяване и електрически ток.

През последните години над 1000 модни компании, марки и дизайнери са подписали официални декларации, с които се обявяват, че изцяло се отказват от употребата на ценни кожи в продуктите си и се включват в кампанията „Търговец без ценни кожи“. Гражданите са убедени, че дрехите от естествена кожа имат заместители.

Платната акцентират още върху влиянието на фермите върху биоразнообразието, а тежката миризма, нашествията от мухи и замърсяването от фермите, са само част от негативните последствия за населението. 

В България в момента има три регистрирани ферми за ценни кожи с общ капацитет над 130 хиляди животни. И въпреки уверенията, че те отговарят на всички нормативни изисквания, сигналите за забелязани норки в природата и населените места се увеличават. Американската норка има отрицателно въздействие върху местната фауна и засяга негативно 48 европейски вида. Чрез своето хищничество животното е изместило европейската норка от местообитанието ѝ и е повлияло отрицателно на местни птичи популации, дребни бозайници, земноводни и риби, а когато нахлуе в селските дворове, напада и унищожава зайци, патици и кокошки. 

Изложбата, която ще остане в градинката пред "Кристал" до 1-ви септември, обръща внимание и на законодателството. И докато тенденцията в Европа върви към отказване от този бизнес и въвеждането на забрани, каквато е практиката в Чехия, Австрия, Словения, Дания и Хърватия, то у нас все още не е внесен законопроект за промяна на закона, както и забрана дейността на фермите, а това според гражданите е едно от основните решения.


Репортажа на Еленица Маринова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна