Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална находка в археологическия резерват край Дебелт

Откриха част от римска военна диплома на ветеран от Деултум

Това е първото подобно откритие от близо 4 десетилетия проувания на някогашната римска колония

Откритият бронзов фрагмент от военна римска диплома на ветеран
Снимка: Археологически резерват Деултум

Фрагмент от римска военна диплома е открит при разкопки в централната част на римския град Деултум край село Дебелт, община Средец.

„Находката е уникална и това е първото подобно откритие за близо 4 десетилетия проучвания на някогашната римска колония“, съобщи директорът на археологическия резерват Красимира Костова.

Намерена е част от бронзова плочка, от две такива свързани по между си са правени военните дипломи. Те са издавани на войници от помощните части, които са изслужили служба си – поне 25 години, и са възнаградени с пълни римски граждански права, разказа още археологът:

„Фрагментът е изключително ценен за нас и въпреки че е само 4 кв. см, е достатъчно информативен. Благодарение на прецизното разчитане на колегата Николай Шаранков научаваме, че дипломата е съдържала извлечение от указ на римския император Адриан, издаден на 17 юли 122 г., с който се уволняват отслужилите войници от помощните части в римската провинция Долна Дакия.“

Анализът на написаното показва, че половин век след основаването на колонията римските императори са продължили да заселват в града ветерани и да поддържат по този начин римския дух на Деултум.

„В момента тук работи екипът на доц. Христо Прешленов, който проучва северните части на термите.Те са заемали два квартала, което като площ е близо 7 декара, масивна обществена сграда и предполагаме, че това са форумните терми“, добави Красимира Костова.

Предстои след седмица да бъдат направени сондажни проучвания в публичните пространства на римския град, за да се установи къде се е намирал форумът на римската колония. Предположенията са, че той е бил южно от термите.

Повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна