Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обвинява Русия, че не спазва споразумението за Северозападна Сирия

Турският военен конвой, който се насочва към град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб.
Снимка: БТА

Турция обвини Русия, че не прилага споразумението от миналата година за умиротворяване на Северозападна Сирия.

Острите думи от Анкара дойдоха, след като турски военен конвой беше подложен на въздушна атака край сирийския град Марет ан Нуман в провинция Идлиб.

Конвоят от 5 танка и десетки бронирани машини бе бомбардиран на път за турски наблюдателен пост в южната част на Идлиб, който е почти обкръжен от сирийските правителствени сили. Загинали са трима цивилни, а колоната машини е била принудена да спре. Това твърди министерството на отбраната в Анкара.

Според Дамаск целта на конвоя е била да достави оръжие на бунтовниците, притиснати от сирийската армия в Хан Шейхун - ключов град, разположен на магистралата между двата главни сирийски града - Дамаск и Алепо. Правителството на Башар Асад заклейми Турция, че помага на „терористи“.

Анкара твърди, че днешната атака е в нарушение споразумението между Реджеп Ердоган и Владимир Путин от миналия септември. Със споразумението се цели да бъде избегната нова бежанска вълна към Турция. От 4 месеца обаче боевете на подстъпите към Идлиб не стихват. Стотици цивилни загубиха живота си, а стотици хиляди избягаха от домовете си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна