Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП в спор за председател на ОИК в Благоевград

Тъй като на днешните консултации в общината не бе постигнат консенсус, решението ще бъде на Централната избирателна комисия.

ГЕРБ и БСП в Благоевград имат претенции за председателското място в Общинската избирателна комисия. Тъй като на днешните консултации в общината не беше постигнат консенсус, решението ще бъде на Централната избирателна комисия.

13-членен ще бъде съставът на общинската избирателна комисия в  Благоевград, решиха  представителите на политическите партии и коалиции, които са парламентарно представени и тези, които имат избрани евродепутати от своите листи. Тъй като ако всички попълнят квотата си, броят ще бъде 12, а четно число не е допустимо, БСП получи 4 места, колкото има и ГЕРБ.

И поиска председателското място в ОИК, което от ГЕРБ коментираха така:

„Предвид предните избори, като гледам резултатите на БСП, просто не знам откъде идва това самочувствие да искате председател.“

Аргументите на социалистите:

„Не говорим за самочувствие, а за обективност с оглед на това да има честни и безпристрастни избори“.

Персоналните номинации на двете основни партии  за ОИК се припокриват с тези  на председателя и заместник-председателя на Районната избирателна комисия. От „Обединени патриоти“ също искат заместник-председателско място, а ДПС по традиция – секретарското. 

Тъй като не се стигна до консенсус, ЦИК ще решава кой ще бъде председател на ОИК-Благоевград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна