Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън зове ЕС да се откаже от „недемократичния предпазен механизъм“

| обновено на 20.08.19 в 10:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън призова ЕС да премахне „недемократичния“ по неговите думи „предпазен механизъм“ за ирландската граница, за да бъде постигнат напредък в преговорите за Брекзит. От ЕС още няма официален отговор, но от Брюксел нееднократно са изтъквали, че „предпазният механизъм“ трябва да остане част от споразумението за излизане от евросъюза.

Борис Джонсън посочва в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че „предпазният механизъм“ рискува да застраши северноирландския мирен процес. Според него клаузата трябва да бъде премахната, защото е недемократична и „нежизнеспособна“. Джонсън предлага план за намиране на гъвкави и алтернативни решения на проблема до края на 2-годишния „преходен период“ след Брекзит.

„Предпазният механизъм“ цели избягване на твърда ирландска граница след Брекзит.

В телефонен разговор късно снощи с ирландския премиер Лео Варадкар обаче Борис Джонсън обаче отново получи отказ за предоговаряне на споразумението за излизане от ЕС и промяна на „предпазния механизъм“.

Писмото на Джонсън до Туск ще се сметне по-скоро като доказателство, че Великобритания продължава да не е готова да работи за Брекзит със сделка, още повече, че в плана на премиера отново няма конкретно алтернативно предложение за ирландската граница, посочиха политически експерти на Острова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна