Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамад Джавад Зариф: Иран не е заинтересована от преговори с Вашингтон

Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му не е заинтересована от преговори с Вашингтон, но ако има посредничество, то трябва да се фокусира върху връщането на САЩ в ядреното споразумение от 2015 г., което те миналата година напуснаха, предаде Ройтерс.

Зариф каза това след срещата си във Финландия със своя колега Пека Хаависто, който коментира, че Европа прави всичко възможно да спаси споразумението. Финландският министър отбеляза, че независимо от натиска от страна на САЩ европейските компании, страната му и Европейският съюз подкрепят финансовия механизъм ИНСТЕКС, създаден през януари от Германия, Франция и Великобритания.

Междубанковият механизъм теоретично дава възможност да се осъществяват разплащания с Иран, заобикаляйки американските санкции.

На срещата с Хаависто Зариф каза още, че Техеран има възможности да гарантира сигурността в Персийския залив и е готов да работи в тази посока. Според прессъобщение на иранското външно министерство Зариф е изтъкнал също необходимостта от промени в района.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна