Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Легализира се плащането за стаи и други екстри по болниците, пише „Сега“ на първа страница. Повод е предложението на Министерството на здравеопазването за какво може да се искат пари от пациентите. Текстът е част от пакет промени в здравното законодателство, пояснява вестникът.

„Сестри и акушерки ще отварят кабинети“, е водещото заглавие на „24 часа“. Те ще слагат инжекции, превръзки, ще следят здравето на бременни и хронично болни, е записано в проект, предвиждащ специалистите по здравни грижи да имат самостоятелни практики.

„Монитор“ акцентира на друга идея от пакета промени на здравното ведомство - национална аптечна карта ще регламентира в кои райони по колко аптеки да има. Това е своеобразна цедка за отваряне на нови аптеки, коментира изданието. Целта е да има лекарства във всяко населено място.

„Доплащане за лечение по официални тарифи“ е заглавието по темата в „Труд“.

„Видинската болница трайно се разпада“, алармира „Дума“ от първа страница. „Уж спасеното лечебно заведение остана и без невролози. Медицинските сестри също заплашват с напускане“, допълва вестникът.

„Чиновнически безумия по чумаво време“, е водещото заглавие на „Земя“. Обещаната от държавата помощ от 300 лева за умъртвено прасе ще се дават не на брой животни, а на двор, пише вестникът. Освен това, под молбата на стопанина за помощта трябва да има подпис на областния управител, уточнява публикацията.

„Сметищата създават проблем в цялата страна, независимо дали са законни, полузаконни или в строеж“, пише „Сега“. Вестникът изрежда възникналите проблеми в сметищата в Свищов и Шишманци и информира за масово незаконно изхвърляне на отпадъци под Аспаруховия мост във Варна и по поречието на Арда и Марица.

Как затворът да промени насилниците вместо да ги ожесточава, пита в анализ „24 часа“ по повод убийството на седемгодишната Кристин. Анализът подчертава, че обвиняемият Мартин Трифонов вече има две присъди: условна и ефективна, за блудство и за опит за изнасилване. Насилникът в затвора попада на по-закоравели насилници и няма как да се поправи, пише още в анализа.

Върховният административен съд отново ще гледа сметките за парно, информира „Телеграф“.

„Отиде си един колорит в политиката“, пише „Монитор“ за кончината на 79-годишния Жорж Ганчев. Бившият лидер на партия Български бизнес блок се класира трети на изборите за президент през 1992 г. Жорж Ганчев беше и фехтовач, сценарист, актьор и поет, погребението му ще е в петък в столицата, информира вестникът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени