Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЦИК ще назначи ОИК Пловдив

| обновено на 20.08.19 в 12:17

Без съгласие за ръководния състав приключиха консултациите с политическите сили за Общинска избирателна комисия в Пловдив. 

Председател на комисията ще бъде юристът Дарина Тодорова от ГЕРБ, тъй като това беше и единственото предложение за ръководния пост. Повече обаче се оказаха предложенията за заместник–председател – при два възможни мандата бяха направени четири предложения – от Обединени патриоти, "Воля", БСП и ДПС, и нито една от партиите не се отказа от представителство в ръководството. 

Така решението за окончателния състав на ОИК – Пловдив ще бъде взето от Централната изибрателна комисия. Ще се избира между четирима предложени кандидати – Атанас Петров от Обединени патриоти, Кристиян Гьошев от "Воля", Манка Бабаджанова от БСП и Радина Петорва от ДПС.

БСП и патриотите настояха техен представител да бъде избран за секретар на ОИК, но в случай, че този избор не се осъществи, искат да имат заместник-председател на комисията.

Предложенията на партиите ще бъдат изпратени на ЦИК и тя ще реши на база на протокола от днешното заседание кои ще са съответно председателят, заместник-председателите и секретар на Общинската избирателна комисия, обясни Ангелина Топчиева, упълномощена от кмета Иван Тотев да води днешните консултации. Тя уточни, че решението на ЦИК трябва да бъде взето в близко време, но дотогава ОИК в Пловдив все още не е избрана.

29 ще са членовете на ОИК-Пловдив като в нея ще има 11 представители на ГЕРБ, 9 на БСП, по трима на Обединени патриоти и ДПС, двама на Воля и един на "Демократична България".

В днешните консултации участваха парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание – ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", както и представители на "Демократична България", която има депутат в Европейския парламент.

Изборите за общински съветници и кметове ще се проведат на 27 октомври.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от