Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И още факти за трафика по пътищата у нас

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Над 400 хиляди нарушения на пътя през последните 7 месеца, превишена скорост, недотам добър контрол на пътя,  пропуски при поддържането на пътища… Това са само част от данните от Главна дирекция Пътна полиция от отминалия семинар под наслов „Пази живота – шофирай трезво и отговорно“. Служители на Пътна полиция, на Главна дирекция Национална полиция, на Държавната агенция за безопасност по пътищата и още ред други – се събраха в Пловдив да си сверят часовниците. Желанието – поне на някои от тях беше – да се опитат да работят заедно – всички онези, които отговарят за нашата безопасност на пътя и дори ни предпазват от самите нас…

Наистина органите, които трябва да проследяват нарушенията на пътя, са се обърнали към високите технологии за превантивни мерки, обсъждат как по-добре да си взаимодействат със съдебните органи, обръщат сериозно внимание и на употребата на алкохол, наркотични вещества и непредписани медикаменти, за това много се говори в Пловдив, но…

Независимо от отчетените нови методи на работа и нови технологии… само ден след събирането в Пловдив – по пътищата у нас се установи някакъв хаос и то през най-отпускарския месец – август… Някакси настрани останаха добрите пожелания от семинара! Пет-шест пътно-транспортни произшествия спряха движението на също толкова възлови места в България, имаше тежки задръствания на Капитан Андреево, на Калотина и по пътя за Кулата – Промахоон… Обективна причина за задръстванията бяха и транзитно преминаващите чужди граждани през България и това стана по време на съвместната акция на български пътни служби и ТИСПОЛ (европейската организация на пътните полиции).

Остава актуален и въпросът - дали шофьорите и дори пътниците не са доста недисциплинирани. Пример – най-високата скорост, отчетена от камерите по българските пътища през тази година, е била 277 километра в час.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от