Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С по-голям бюджет ще се обучават 44 000 младежи в процедурата "Студентски практики 2"

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ обяви началото на второто издание на изключително популярната процедура „Студентски практики 2“. Тя отново е с конкретен бенефициент - МОН. Бюджетът ѝ е в размер на 46 млн.лв., а целта - да подобри практическите умения на студентите в зависимост от нуждите на пазара на труда, както и да укрепи връзките и партньорствата между висшите училища и работодателите. Отделеният бюджет е с 10 млн. лв. повече от миналата година.

44 000 е прогнозният брой студенти, които ще могат да се възползват от процедурата. От тях в педагогически науки - 6000, технически специалности - 7000, природни науки, математика и информатика - 2700. Младежите ще получат практически опит в реална работна среда, което ще им помогне да намерят мечтаната работа в бъдеще.

Снимка: Луиза Лазарова„Над 99% от студентите, участвали в предходния етап на проекта, са доволни от проведеното обучение и смятат, че практиката в реална работна среда е крайно необходима за тяхната бъдеща реализация. Около 20 % от участващите пък получиха предложения за работа в съответните компании, след участието си в процедурата“ - коментира Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж".
До 22 август се очаква конкретният кандидат МОН да подаде проектно предложение. Следва оценка на постъпилия проект и сключване на договор. Реалното изпълнение на „Студентски практики 2“ може да стартира в началото на 2020 г. След началото на програмата, студентите ще могат да кандидатстват през информационната система за управление и наблюдение.  

„Икономическият растеж на България оказва положително въздействие върху пазара на труда, ясно се чувства недостиг на работна ръка, но и липсата на умения. „Студентски практики 2“ има за цел да подобри практическата подготовка на учащите, а също така да им помогне да преодолеят стреса от намирането на първа работа“ - каза още Гератлиев.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ работи и върху проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“, който е насочен към учениците в професионалните гимназии и техния практически опит извън класната стая.

Чуйте повече по темата в интервюто на Луиза Лазарова с Кирил Гератлиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна