Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област

| обновено на 20.08.19 в 20:51
Снимка: БТА

Втори случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Заразеното месо е на диво прасе, открито в Държавно горско стопанство "Алабак". Първият регистриран първи случай в региона беше установен при диво прасе, в района на Велинград на 16-и август.

По-рано днес стана ясно, че случаите на принудително евтаназиране на домашни прасета в област Плевен са били 13. Те попадат в санитарни зони и въпреки дадената нова отсрочка от време да бъдат премахнати доброволно са установени при контролните проверки на Областната дирекция по безопасност на храните.

27 поредни дни няма новооткрито огнище на африканска чума по свинете в областта – както при домашните, така и при дивите прасета, каза директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов. Той уточни още:

„Анализът на данните, свързани с епизоотичната обстановка в областта към настоящия момент, показва устойчива тенденция към прекратяване на разпространението на заболяването както при домашни, така и при диви свине“.

Продължава кампанията за събиране на информация, свързана с отпускане на 300 лева на домакинство за дезинфекция.

Заместник областният управител Татяна Божинова каза, че само тези, които попадат в 20-километровата зона, само те ще получат обезщетенията.

„За другите трябва да се мотивираме. Но за да се мотивираме, ни е необходимо становището на БАБХ, които дадоха становище, че не е необходимо да се разширява тази зона“, обясни тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени