Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще промени регистърът на МЗХГ за биопроизводителите

Преди два дни от министерството на земеделието съобщиха за пускането в действие на новосъздадения електронен регистър за оператори и подизпълнители, които произвеждат, преработват, търгуват и съхраняват или внасят биологични продукти. Целта му е да осигури цялостно наблюдение на производството в тази сфера, съгласно регламентите на ЕС.

Пред БНР Слави Кралев, директор на ресорната дирекция в МЗХГ, уточни, че и в момента съществува т.нар. база данни за тази цел: „Но тази база не е достатъчно пълна и тя не отговаря на всички изисквания на ЕС. Там няма пряка връзка със системата ВетИС, където са регистрирани животните и пчелините, няма и ясна идентификация на земеделските парцели“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Кралев подчерта, че най-важното е, че до момента съществуваха две системи за биологичните производители – тази база данни, която се води в МЗХГ и една втора база във ДФ „Земеделие“.

„От ЕК получихме забележка, че тези бази данни трябва да бъдат обединени в една“, отбеляза той. И допълни, че една от целите на новия регистър е да премахне практиката производители да се регистрират като био, само за да получават субсидии и да източват пари.

„Разбира се, този регистър не може да парира такива практики, ако няма контрол на достатъчно високо ниво. Този контрол се упражнява от контролиращи лица, с които производителите са сключили договор и които трябва да внасят всички данни за своите проверки в регистъра“, заяви Кралев.

Очаква се от регистър в него да има по-пълна информация, да няма дублиране с втората база данни в ДФ „Земеделие“ и неговата публичност да осигури достъпи до информация и на обикновените граждани, допълни той.

Според биопроизводителя от Асоциация „Биопродукти“ Веселина Ралчева създаването на този регистър е желание на бранша от години.

Тя посочи, че се надява регистърът да елиминира възможността за злоупотреби, за каквито сигнализира асоциацията.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени