Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десето юбилейно издание на програмата „Космически предизвикателства“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещи експерти от НАСА, Европейската космическа агенция, Масачузетския технологичен институт, Станфорд пристигат в София за десетото юбилейно издание на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България – „Космически предизвикателства“, която започва на 2 септември.

Пред БНР един от авторите на програмата Марио Николов заяви, че всяка година се канят експерти, за да изнесат лекции пред кадетите на програмата и да запишат лекции на онлайн обучителната платформа, която е напълно безплатна.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той допълни, че подборът на кадетите е изключително сериозен и всяка година се избират само 20 и процесът по подбор отсява хора с реален интерес в космическите науки.

Предвижда се и подготвителен етап с лектори от българска компания, като срокът за записвания за участници – младежи между 18 и 28 г., е до края на август. Има и изключения – 16-годишни кадети.

„Хората, които идват при нас, са търсещи, хора, които искат да продължат обучението си в чужбина и с малка наша подкрепа има хора, които са успели да продължат образованието си в световноизвестни университети“, каза още Марио Николов.

И подчерта, че в България се увеличават хората с интерес към космоса.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна