Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите не са единни дали предложените промени в Имунизационния календар са в полза на здравето на децата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма единно становище сред лекарите дали предложените промени в Имунизационния календар са в полза на здравето на децата. 

Ако няма достатъчно научни данни, че премахването на два приема от ваксини и отпадането на пробата манту за туберкулоза няма до доведе до риск за здравето на децата, е по-добре да се запази старото положение в Имунизационния календар, заяви пред "Хоризонт" доц. Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари по повод промени в Имунизационния календар.

Според предложените промени с имунизациите се намаляват приемите на пневмококова ваксина от три на два при деца до шестмесечна възраст, отпада пробата манту и реимунизацията срещу туберкулоза при децата на 11 години. Председателят на Сдружението на личните лекари доцент Любомир Киров заяви:

"Нашето впечатление е, че няма посочени мотиви, които да са основани на медицина, базирана на доказателства, да са посочени данни, че една такава промяна по никакъв начин в дългосрочен план няма да изложи на риск здравето на деца. От това, което е написано, става ясно, че е по-добре да остане старото положение, защото, от друга страна, това не е аргумент".

Главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев посочи, че има достатъчно доказателства, че двата приема на пневмококовата ваксина са достатъчни, а отпадането на пробата манту и реимунизацията на 11-годишните срещу туберкулоза е една единствена страна, която прави четири приема на БЦЖ ваксина, а отпадането на петия от миналата година не е довело до увеличаването на туберкулозата у нас.

"Да огледаме всички възможни становища и се надявам да вземем най-правилното решение", каза д-р Кунчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна