Eмисия новини
от 20.00 часа

Д-р Софиянски: Има 7 стъпки за осигуряване на трудова заетост на хората с увреждания

Снимка: БНР

"Като се обобщят изискванията на нормативните актове относно осигуряването на трудова заетост на хората с увреждания, би могло да се предложи една опростена процедура, която се свежда до 7 прости стъпки". Това каза пред БНР доктор Димитър Софиянски - експерт по здраве и безопасност. Той изброи някои от тях: "Първата е установяване на средно списъчния състав на предприятието, втората - определяне на квотата, което е 2% от общия брой, друга е - разглеждане на ТЕЛК решенията и определяне кои лица могат да удовлетворят изискванията на квотите, друга - съпоставяне на наличните работещи с експертни решения и определения брой лица от квотата".

Д-р Софиянски припомни, че има още малко време за изпълване на квотата. "Може би всички работодатели са информирани и са предприели действия". В някои фирми вече са запълнили квотата". Проверките ще започнат след 2-ри октомври и ще бъдат осъществявани от Главна инспекция по труда. "Незабавно ще се налагат санкции, няма да има възможност за предписание за допълнително изпълнение", уточни той в предаването "12+4" по програма "Хоризонт".


Цялото интервю на Людмила Железова с д-р Димитър Софиянски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от