Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бутиково тридневно издание на Моцартовия фестивал предстои в Правец

15-ото поред издание на Моцартовите празници в Правец ще бъдат с по-камерен афиш заради краткия период за подготовка след избирането на новия артистичен директор през февруари. След конкурс, обявен от Министерството на културата, длъжността пое проф. Борислава Танева - пианистка, композиторка, клавирна педагожка и заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Проф. Танева има опит в създаването и утвърждаването на фестивали от различен калибър в България, но признава, че за първи път не тя е автор на идеята, а трябва да продължи делото на своите предшественици и на отишлата си през 2018 г. оперна прима Христина Ангелакова, която ръководеше фестивалния екип. Проф. Танева обещава да запази оперната линия в програмирането, но като инструменталист за самата нея е интересна и останалата част от творчеството на Моцарт. В бъдещите издания тя ще се постарае да отвори вратите на сцените в Правец към младите музиканти, а важно място ще заема и изпълнението на музика от български композитори.

В доказателство на това, Моцартовият фестивал през 2019 г., който ще се проведе от 23 до 25 август, ще бъде посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, а в неделя две от събитията ще бъдат в памет на Христина Ангелакова - прожекцията на новия филм на Юри Дачев, посветен на голямата българска оперна певица, и изпълнението на Реквием от Моцарт на открито от Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров. Диригент ще бъде Найден Тодоров - носител на приза "Музикант нагодината 2018" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", който в следобедните часове ще има "Среща с автограф" в почитателите на класическата музика в Правец. 

Ето и останалите събития в афиша:
- 23 август от 20.30 ч. в читалище „Заря” в Правец - концерт на Трио „Моцарт” от Виена:  Даниел Аунер – цигулка, Дитхард Аунер – виолончело и Ирина Аунер – пиано ще изпълнят творби на Моцарт, Шостакович и Дворжак. Вход свободен.
- 24 август от 11 часа в хотел „Риу Правец ризорт” - концерт на лауреатите на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ 2019: пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий от Корея са подготвили програма с творби на Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хубай. Вход свободен.
- 24 август от 20.30 ч. в хотел „Риу Правец ризорт” - концертът на Мила Михова - сопран и Николай Стойков - пиано. Ще прозвучат арии от опери на Моцарт, Росини, Верди и др.
- 25 август от 11 ч. е първият самостоятелен рецитал на 11–годишния пианист Ивайло Василев, носител на голям брой престижни награди от конкурси у нас и в чужбина. Вход свободен.

Подробности за програмата и за участниците в Моцартовия фестивал в Правец тази година проф. Борислава Танева разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна