Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за виолончелиста Славко Попов

След като наскоро отбелязахме 115-годишнината от рождението на проф. Константин Попов, сега, по повод също на 115- годишнина, ще почетем и друг голям български виолончелист - проф. Славко Попов. За съжаление неговото изкуство е малко познато у нас - само от гостуванията му, последните от които са били през 1960 и 1961 г.

Той живееше във Виена, а неговата концертна дейност се осъществяваше в цяла Европа - Германия, Чехия, Унгария, Италия, Чехия, Франция. Той беше много ценен и уважаван музикант. Ето изказване на прочутия пианист Ото Шулхоф, акомпанятор на Менухин, Казалс, Хуберман: „На виолончелиста Славко Попов акомпанирах на негови концерти. Със своите постижения днес той се извисява значително над другите виолончелисти. Никой друг майстор на този инструмент не е притежавал такава тонова красота, музикална зрялост, такава голяма техника."

Славко Попов е роден на 10 август 1904 г. във Варна. От 9-годишен учи виолончело, а на 17 изнася първия си самостоятелен концерт в София. Завършва консерваторията във Виена като ученик на Аубер, специализира  при Юлиус Кленгел в Лайпциг и при Хуго Бекер в Берлин. Добил признание като виолончелист, той се установява за постоянно във Виена - там се развива голямата му кариера. За кратко време преподава във Виенската консерватория, но напуска и се отдава на концертна дейност. Гостувал е в Южна и Северна Америка, в цяла Европа, свирил е с Мюнхенската, Пражката, Виенската филхармония. Утвърждава се и като изискан камерен изпълнител - създава "Славянско трио" с участници словашкият пианист Мачудински и цигуларят Тополски. През 1926 г. изнася концерт в Стара Загора, а през следващите няколко години е редовен участник във Варненските музикални тържества. Репертоарът му като виолончелист е богат и разнообразен, с предпочитание към романтизма и класиката. 

За Славко Попов нашият виден музикат Арсени Лечев отбелязва: “Проф. Славко Попов е майстор на тона - топъл, тембрист, динамично богато отсенен, особено експресивен в тънката динамика. Изкуството му се отличава с благородство на фразата, с техническа изрядност и с безпогрешен вкус“. 

Много жалко, че толкова изтъкнат музикант с европейска известност е напълно забравен в родината си. В Златния фонд на БНР се съхраняват някоко записа на Славко Попов направени в България. В звуковия файл можете да чуете един от тях - акомпанира му Трифон Силяновски.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от