Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

От БНБ прогнозират още поне шест месеца ниски лихви по кредитите, пише „24 часа“. Ниска ще остане обаче и доходността от депозитите. „Труд“ също акцентира на прогнозата на БНБ със заглавие „Храните и горивата поскъпват“ заради увеличение на цената на петрола. Има риск инфлацията да е по-висока. БНБ очаква ускорение на икономическия ръст.

На конференция по киберсигурност стана ясно, че Агенцията за приходите не е защитила данните си, пише „Труд“.  Това е проблем на много държавни институции. „Липсва разбиране за важността на проблема на държавно ниво“, е казал на конференцията професор Веселин Целков от Комисията за защита на личните данни.

Водещото заглавие на „Сега“ е: „Вместо да затяга, НАП улеснява достъпа до личните ни данни“. Агенцията за приходите очевидно не знае, че рождената дата се съдържа в ЕГН-то, коментира вестникът. Екип на изданието е установил, че достъпът до здравноосигурителния ни статус е изключително лесен, става чрез ЕГН. „Сега“ пояснява, че вторият задължителен идентификатор, който би трябвало да затрудни достъпа до тази информация, е рождената дата на съответния човек. Датата обаче се съдържа и в ЕГН-то и това улеснява желаещите да злоупотребят с данните. Вестникът също цитира проф. Веселин Целков и изказването му на конференцията по киберсигурност. 

„Монитор“ пише „40 на сто ръст на кибератаките за една година“. Изданието цитира данни на Национален център за компютърни инциденти.

Най-старият рудник в Европа - Ада тепе край Крумовград, ще бъде върнат към живот утре, съобщава „Дума“. Златодобивният комбинат, собственост на канадска компания,  открива официално рудника. Това е първата новоразработена мина в страната за последните 40 години, подчертава вестникът.

19 сватби в Деня на Съединението, 6 септември, ще има в Пловдив, на следващия ден са записани 17, информира „24 часа“. Септември се очертава като най-натоварен за общинските обредни служители за радостни ритуали. Те споделят, че това напоследък е обичайно за месеца след летните отпуски.

Морето ще е като чай през септември, пише „Телеграф“. Водата ще е с температура 24 градуса, прогнозира климатологът Георги Рачев от Софийския университет. Сухото и топло време ще ни зарадва с много добра реколта от грозде, пише още вестникът.

„Жегата попари слънчогледа“, е водещото заглавие на „Земя“. Фермерите в Пловдивско се жалват, че добивът ще е по-нисък и изкупната цена също ще е по-ниска. От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите също обясняват, че засушаването е причина за по-ранно прибиране на реколтата от слънчоглед.

„Българин нарисува официалния плакат на „Металика“ за концерта във Варшава“, пише „Монитор“. Дидо Пешев е името на сънародника ни, концертът в полската столица беше снощи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от