Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Не бих определил като терористични бомбените заплахи към няколко летища и медии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бомбените заплахи към четири летища и няколко медии бяха отправени вчера с използването на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. От ГДБОП обясниха, че подобни съобщения за заплахи за поставени взривни устройства са били получени ден преди това в медии в различни държави-членки на ЕС. Главната дирекция за борба с организираната престъпност работи по установяването на точния източник на изпратените съобщения. 

Пред БНР Любомир Тулев, бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП, заяви, че не би определил тези заплахи като терористични:

"Не всички елементи от деянието, поставени в Наказателния кодекс са изпълнени, но със сигурност се е целяла поставяне в затруднение на летища, на медии. Каква е истинската цел е трудно да се предвиди, още повече, че е правена и на територията на няколко други държави на територията на ЕС. Няма информация дали това не е с цел шета на много високо ниво, или нещо се цели. И ако се цели, какво точно е това", обясни той в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Според Тулев налице е тенденция да се използват компютърните технологии в много конвенционални престъпни дейности.

Тулев посочи, че мейлът с бомбена заплаха, който е бил получен в БНТ, е изплатен от мейл провайдер, базиран в Швейцария.

Любомир Тулев обясни още, че текстът на писмото изглежда така, сякаш е превеждан с помощта на услуга като Гугъл Преводач и това навежда на мисълта, че източникът на заплахите е външен. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Любомир Тулев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени