Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас въведе от днес зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

Ограничението важи и за кварталите "Сарафово" и "Крайморие"

| обновено на 22.08.19 в 14:08
2
На ъгъла между улиците"К.Фотинов" и "Булаир"
Снимка: Свобода Атанасова

От днес влиза в сила новото ограничение на скоростта до 30км/ч  в няколко зони в централната градска част на Бургас. Целта на тази мярка е да се намалят инцидентите с тежки последствия на пътя, каза за БНР Бургас Иван Гюлев, началник отдел „Безопасност и организация на движението“ в общината:

"С максималната скорост до 30 км/час ще се движат автомобилите в района на централната градска част, заключен между улиците "Булаир", "Цар Симеон I", "Св.св Кирил и Методий" и "Александровска". Ограничението е в сила и за кварталите "Сарафово" и "Крайморие".

Причините за ограничението на скоростта в посочените места са, че това са гъсто населени райони. В тях има училища, детски градини, паркове, зони за отдих и за велосипедисти. Това от своя страна води до интензивно движение на пешеходци и по-голям риск от инциденти, особено през активния летен сезон. Ще се ограничи и нивото на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на шум също ще спадне, защото автомобилите се движат по-бавно. От друга страна ще се подобри пропускателната способност на улиците в централната част на града. Няма как заради ниската скорост да се образуват и задръствания. 

До прилагането на тази мярка се стига, защото местата, които попадат в зоната са наситени с движение за всички участници, а знаем добре, че при пътен инцидент, ако автомобилът се движи с 30 км/час, шансът на пешеходеца или велосипедиста да получи само леки травми е 95 %.
При удар със скорост от 50 км/час, този шанс намалява на 60 %, при по висока скорост вероятността да оцелее е вече 20 %.  

В Бургас миналата година е направен опит за обособяване на зона с ограничение на скоростта до 30 км/час, по време на първия учебен ден миналата година в района на ОУ "Братя Миладинови". Резултатите показват, че по време на експеримента не е имало пътни инциденти или затруднение на движението.

Въвеждането на ограничението се прави с решение на Комисията по безопасност на движение по пътищата към Община Бургас и влизат в сила от днес. Поставени са и съответните пътни знаци и се прави заради постъпилите множество сигнали от граждани за управление на превозни средства с несъобразена скорост и големия риск от инциденти.
Подобна мярка от години се прилага в градове с високо ниво на пътна безопасност, като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк,", посочи Гюлев.

Чуйте повече в звуковия файл:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от