Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Мортън: В деня ни трябва да има място за повече добро

Джон Мортън
Снимка: Личен архив

"Възприемам работата си като начин да изучавам различия в културата и вярванията на различните общности по света, като възможност да открия, че всички ние имаме сърце". Това каза в интервю за "Хоризонт" Джон Мортън, доктор по духовни науки, пътешественик, автор на книги за личностно развитие. Мортън пътува до горещи точки в Средния Изток, Южна Африка, Нигерия, Колумбия, Афганистан, Пакистан.

„Светът винаги е бил място с конфликти, войни и смущения. Ние ги осъзнаваме повече заради медиите, технологиите и това, което те ни казват за света. Моят избор е да гледам повече в посока на мира, на разбирането, на любовта, на грижата“, подчерта той.

Джон Мортън смята, че няма значение на каква възраст сме, можем да бъдем по-добри и любящи хора.

„Важно е да имаме любящи хора около нас, когато се раждаме. Има голямо значение как се държим с децата си, как ги образоваме, как ги възпитаваме, когато ги отглеждаме. Да ги учим, че заслужават мир, сигурност, безопасност. Че имат таланти и дарби, които могат да развият.“

Всеки иска да има хармоничен и красив живот. Една от възможностите за повече мир е да докосваме сърцата на хората и да откриваме онова, което ги прави щастливи, вярва още Джон Мортън. 

Той е автор на книгата „Пътят към душата“, в която говори за това как пробуждайки своята интелигентност и дарби, можем да си проправим път към един по-добър живот.

"Можем да открием нещо, което харесваме в даден човек и често това е по-забавно от това, което не харесваме. Можем да бъдем окуражаващи хората", убеден е той.

Мортън смята, че ние, българите, имаме красива страна и прекрасна възможност да имаме "повече от нещата, които искаме да имаме в живота си".

Джон Мортън акцентира върху намерението да правим по-голямо добро и пита: „Ако искате да критикувате, какво правите, за да помагате?“

Трябва да започваме деня си с по-голямо добро и то още от този ден, от този момент, съветва Мортън. „Да си представите какво можете да направите, за да подобрите нещо, каквото и да е то. И да започнете със себе си.“

Още за дейността на Мортън слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна