Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Плевенски лекари спасиха онкоболна жена и бебето ѝ с уникална операция

| обновено на 23.08.19 в 14:23
Двойната хирургична интервенция бе извършена в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен

В Плевен извършиха уникална хирургическа интервенция, като лекари спасиха онкоболна жена и бебето ѝ чрез три операции, прилагайки нов метод за първи път у нас.

Плевенски хирурзи от високотехнологична многопрофилна болница за активно лечение извършват сложна двойна операция, за да спасят два живота – на бял свят се появява здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Двойната хирургична интервенция включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвалата радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) - от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване.

Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов.

Пациентката е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение, което завърши успешно.

За щастие в този случай ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий., казват хирурзите. И припомнят, че качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог е сред най-важните  фактори за женското здраве.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от