Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама британци починали от заболяването след престой в курорта

Проф. Коста Костов: Легионерската болест не се предава от човек на човек, получава се от външната среда

Отрицателни са пробите за легионелоза, взети от хотел в Слънчев бряг

| обновено на 23.08.19 в 14:13
Снимка: Даниела Костадинова

Министерството на здравеопазването съобщи днес, че пробите за Легионерска болест (легионелоза), взети от хотел в Слънчев бряг, са отрицателни. Проверката бе направена, след като двамата британски туристи починаха след престой в хотела в рамките на няколко седмици.

Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест (легионелоза) на двама граждани на Великобритания, Министерството на здравеопазването информира, че годишно в Европа се регистрират около 10 000 случая, като водещи страни по брой на заболяванията са Франция, Германия, Италия и Испания. 

По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ - Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

Пробите, взети от конкретния хотел преди началото на летния туристически сезон, са отрицателни.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%. 

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. 

И двамата британци са починали, след като се прибрали у дома - първият от тях през юни. 

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Коста Костов - лекар, специалист по белодробни заболявания, заяви, че причина за т.нар. "Легионерска болест" могат да бъдат и климатиците, и водата. Той уточни, че тази инфекция не се предава от човек на човек, а се получава от външната среда, т.е. трябва да има външен източник: "Затова много често боледуват хора, които се намират в затворени пространства и това са много често едни малки епидемии". Професорът обясни, че заболяването протича като грип. 

"Тази болест причинява пневмонии, които са доста тежки. Няма как специалисти по белодробни болести да не познават симптомите на тази болест. Тя се лекува с по-специфични антибиотици", каза той и добави, че за диагностициране на легионелоза трябва време и да се правят клинични проби.

Компанията, от която са резервирали почивките си, също съобщи днес, че пробите в хотела са отрицателни. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от