Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електрически тротинетки вече може да бъдат наемани от 200 точки в София

Снимка: Полина Начева
Първите електрически тротинетки за споделено пътуване в София от днес вече работят. Над 150 скутера има на различни локации в града, а всеки който иска да ги ползва, може да го направи срещу 1,50 лв. първоначална такса и 30 ст.  за всяка минута. Това обясни Томаш Тод - изпълнителен директор на фирмата, която стопанисва тротинетките:

Бяхме в Будапеща и в Букурещ, a сега сме в София. Ще проверим как хората ги използват и къде е най-голямото търсене.  Към момента сме се фокусирали по-скоро към центъра, защото това е мястото, където трябва да се освободи трафика, използвайки по-малко автомобили. Използването им е доста лесно с всякакъв телефон. Сваляте приложението и се регистрирате, което отнема около две минути.  В апликацията ти се показва най-близкия до теб скутер. Отиваш на място и сканираш QR кода, виждате и нивото на батерията. И можете да го карате. Кметът на София имаше изискване максималната скорост на тротинетките да  е 20 км в час, а самият скутер може да измине 25-30 км, зависи колко бързо се движиш, по каква повърхност караш и колко тежиш. Заплащането става през телефона или пей пал акаунт или с кредитна карта.

Много такива места може да видите в града, така че когато приключите с карането, намирате най-близката локация и оставяте скутера там. Също така, за нас по този начин, е изключително лесно след това да съберем изхабените батерии.

На територията на града вече има маркирани 58 места за паркиране на тротинетките в центъра и широкия център. Локациите, на които се взимат и оставят скутерите, са около 200 и са предоставени от Столичната община. Ограничението на скоростта в града е 20 км/ч, а в парковете и пешеходните зони максималната скорост е 5 км/ч.

Чуйте още по темата в приложените звукови файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна