Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

„Пенсии за над 620 000 лева на почти 4 800 пенсионери са запорирани през миналата година  заради неплатени сметки за ток, вода и парно“-  пише в заглавната си страница вестник „24 часа“. Вестникът цитира статистика на Националния осигурителен институт. Пенсиите са блокирани след искане на частни съдебни изпълнители. Статистиката показва, че доходите на възрастните хора растат 6 пъти по-бавно от заплатите, като средната пенсия се е вдигнала с 54 лева и 32 стотинки за 4 години. Средната пенсия в София е 439 лева и 98 стотинки. Над 400 лева получават още само в Перник и Бургас.

Всички издания отбелязват, че изравнителните сметки за парно в София са по-високи с около 30 на сто. С 200 лева по-скъпо излиза отоплението на двустаен апартамент, пише начело на вестник „Труд“. 6 от 10 абонати на парното ще доплащат, пояснява вестник Монитор. В заглавие на „24 часа“ се посочва причината за по-високите сметки - студено  време и поскъпването на топлинната енергия.

„Пълното безхаберие на АПИ е довело до затварянето на магистрала „Струма“, твърди от първата си страница вестник „Сега“. Изданието цитира заместник-кмета на Дупница, според когото от една година пътната агенция и екослужбите знаят, че има незаконни сметища, които могат да се запалят, но не са предприели нищо.

Намерението на БСП да внесе в прокуратурата сигнал за монопола на фирми, свързани с Христо Ковачки, които търгуват с ток, е акцентът в партийния вестник „Дума“. Пет дружества на енергийния бос са изкупили цялата свободна енергия у нас, пише изданието. Вестник „Труд“ допълва, че според БСП бизнесменът дължал 114 милиона лева на хазната и цитира министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която призовава социалистите да сезират Комисията за енергийно и водно регулиране.

Статия на вестник „Сега“ разкрива, че според изпитателни лаборатории Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ умишлено бави поставянето на колани в пътническите автобуси. Причината - опит да се вдигнат цените на услугите с привличането на „псевдопредставителства на чуждестранни технически служби“. Година след тежката автобусна катастрофа край Своге акредитираните лаборатории пишат отворено писмо, в което твърдят, че от месеци са готови да тестват закрепването на колани в старите пътнически автобуси, но това така и не се прави.

България приема еврото най-рано през 2023 година, цитират прогнозата на рейтинговата агенция „Фич“ вестниците „24 часа“ и „Труд“. Решението дали ще бъдем допуснати в чакалнята ще бъде взето в края на годината. Румъния ще чака поне още 6 години, сочат анализите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна