Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тодор Тодоров: Имаме гаранция, че новите ограничители на “Графа“ са устойчиви

Подмяната на "перките" по столичната улица "Граф Игнатиев" започна от вчера
Снимка: БГНЕС

Вчера започна подмяната на опасните ограничители по ул. “Граф Игнатиев“, които се прочуха с прозвището “акули“. Пред БНР Тодор Тодоров, ръководител на строителния надзор на ремонта на улица “Граф Игнатиев“, посочи какви са гаранциите, че поставените нови колчета ще стоят здраво:
“Поставените постаменти идват като заготовка, през тях ще се монтират анкери, шпилки към бетоновата плоча, която е под тротоарната настилка на “Граф Игнатиев“ и вече с тези шпилки към тях ще бъде монтирано самото колче, т.е., имаме пълна гаранция, че трудно ще може то да се разбие“.

Новите ограничители на столичната ул. Граф Игнатиев ще бъдат по-високи и видими за пешеходците. Обясни в предаването "Преди всички" Тодоров. Ограничителите се монтират на мястото на т. нар. "перки на акули", които предизвикаха серия инциденти с пешеходци:

"Решението на съвета е всъщност те да са с височина 60 сантиметра, което вече е в погледа на пешеходеца.  Досега проблемът с тези страничните елементи, така наречените "перки", те са с много малка височина и пешеходецът просто не ги забелязваше, ходейки нормално".

Той коментира още защо чак сега се подменят ограничителите, след като решението е от април:

“Хронологията на кратко е - на 9 април се взима решение от експертен съвет към главния архитект, на 15 април е възлагането за проекта за новите ограничители, на 17 май е изготвен проектът за новите ограничители, местата им и местата им за поставяне, и на 15 август имаме вече конкретно възлагане от Столична община къде да се поставят. Някъде около три месеца бяха нужни, за да се произведат новите ограничители“.

Според Тодоров няма да се налага разбиване на ремонтираната улица за поставянето на новите ограничители:

“Вчера започнахме поставянето, чак разбиване няма да има. Вади се една плочка внимателно, наоколо нищо не се разбива и на мястото на плочката се слага малко постаментче, то е с много малки размери, просто да се хване самото колче и вече върху него се поставя колчето. Разбиване няма да има“.

Интервюто на Ирина Недева с Тодор Тодоров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от