Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел бомбардирал оръжеен склад в Ирак

Експлозия във военна база край Багдад на 12 август, за който разследване на иракското правителство заключи, че е причинена от въздушен удар на дрон.
Снимка: БТА

Израел е извършил поне един въздушен удар по оръжеен склад в Ирак, твърди „Ню Йорк таймс“, предаде АФП.

През изминалия месец имаше серия от взривове в Ирак в лагери за обучение и оръжейни складове, използвани от полувоенната сили „Хашд аш Шааби“, съставени предимно от проирански милиции.

Израел редовно нанасяше удари по ирански мишени в своята съседка Сирия, но разширението на кампанията в Ирак, където еврейската държава бомбардира ядрения реактор „Озирак“ през 1981 г., рискува да влоши отношенията между Вашингтон и Багдад.

Пред „Ню Йорк таймс“ висш представител на разузнаване в близкоизточна страна заявил, че миналия месец Израел ударил база северно от иракската столица Багдад, а двама американски представители казали, че еврейската държава извършила серия от удари в Ирак през последните дни.

Зам-командирът на „Хашд аш Шааби“ Абу Мехди ал Мухандис, чийто антиамериканизъм му донесе включване в терористичния списък на САЩ, недвусмислено обвини Вашингтон за атаките. Но лидерът на организацията Фалех ал Фаяд заяви само, че разследването продължава.

„Предварителното разследване“ показа, че инцидентите са „външен предумишлен акт“, каза той. „Разследването ще продължи, докато отговорните бъдат точно идентифицирани, за да се вземе съответната позиция“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна