Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехът от матурата по БЕЛ на зрелостници, подпомогнати от програма “Равен шанс“ е по-висок от средния за страната

Снимка: БНР

95% от децата, подпомогнати от програмата "Равен шанс" на Фондация "Тръст за социална алтернатива", завършват успешно учебната година, а средният успех от матурата по Български език и литература (БЕЛ) на зрелостниците е с няколко десети по-висок от средния за страната.

В предаването "Преди всички" Любка Георгиева, която е ръководител на проекта, насочен към социално слаби семейства, обясни:

“Този успех аз бих си го обяснила по следния начин: тай като нашите партньори не предоставят просто стипендии, не покриват разходи единствено и само за транспорт и учебници. Работят индивидуално с децата, така че те да повишат образователните си постижения и съответно да имат по-висока посещаемост в училище“.

В интервю за предаването “Преди всички“ тя обясни как откриват семействата, на които искат да помогнат:

“Тези семейства ги намираме благодарение на нашите партньорски организации, с които работим на територията на цялата страна. Това са организациите, които работят на местно ниво. Всяка година ние работим с около 12 такива неправителствени организации, като две от тях работят на територията на цялата страна“.

Една от участничките в тази програма е Принцеса Иванова от село Долни Цибър:

“Уча в град Лом в Професионална гимназия по хранене и земеделие с профил “Икономика и мениджмънт“. Участвах в програмата “Равен шанс“, която ми предостави стипендия за закупуване на учебници и учебни помагала през учебната 2018 г. и много ми помогна. Научих за нея от мои приятели, които също се възползваха от тази стипендия“.

Практически тя успява да стигне от Долни Цибър до Лом с предоставяния автобус от програмата.

“Искам да продължа образованието си. Това за мен е много важно и съм се насочила към психологията и журналистиката“, казва още Принцеса.

Интервюто на Ирина Недева с Любка Георгиева и Принцеса Иванова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна