Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след трагедията край Своге

3
Снимка: БГНЕС

На 25 август се навършва 1 година от тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души. Какво се промени от тогава до днес, по-безопасен ли е с днешна дата пътният участък, по-сигурни ли са организираните екскурзии и лекува ли времето раните от загубата.

"В самия ден, когато ми се обадиха, толкова се стресирах, че не можех да повярвам. И казах - това не е възможно, от друго село са. Не е възможно да бъдат нашите хора. И още не мога да ги прежаля. Всяка нощ, като се събудя, и почвам да ги броя - този, този, този и питам защо? Много тежка история. Това беше една седмица - 2-3 погребения всеки ден. Бог да ги прости!"

Веска Христова е секретар в читалището в Световрачане. Познава почти всички пътници в катастрофиралия автобус. Цялото село скърби за тях:

"Съседки, приятелки, заедно сме били на екскурзии, колко пъти. Единият от мъжете също ми е съсед, момченцето, което загина с баба си - също и то идваше в школата по рисуване, Гошко, рисуваше."

"Не може да се прежали щото много хора загинаха. Не е лесно да си възвърнем живота, който беше, щото загубихме най-хубавите хора, най-активните, целия хор загубихме. Докато сме живи няма да се забрави, това е голяма трагедия."

"Ток,у-що се бяха пенсионирали. Тъжна история. Приятелки все."

Трагедията е голяма и никога няма да бъде забравена, но животът продължава, каза кметът на селото Светла Николова.

"Никога няма да бъде забравено това. Трагедията е голяма. Много хора са. Никога няма да бъде забравено."

Оказва се, че както често се случва в живота, и този път не сме си взели поука. Екскурзиите продължават, а гаранции за сигурността на пътниците няма, твърди кметът Светла Николова.

"Не, лично аз ето и оня ден бях на едно пътуване. никаква информация. Въобще не бяхме се сетили да проверим как стоят нещата с автобусите, коланите и т.н. за съжаление, не."

Всяко чудо за 3 дни - така коментира трагедията година по-късно и Лилия Георгиева от инициативния комитет, който организира серия протести на мястото на катастрофата.

"Виновен все още се води само шофьорът. Той е поел изцяло вината. Мисля, че три оставки бяха, които не решават проблема. Както е модерно да се казва - всяко чудо за 3 дни. Нещата затихнаха."

Въпреки широкия обществен отзвук взетите мерки не са достатъчни, смята Лилия Георгиева и определя извършения ремонт на пътния участък като хвърляне на прах в очите на хората:

Водата въобще не върви в специални улеи. Тя пак е на пътното платно. Когато вали дъжд, тя пак си пресича на същото място пътното платно. Просто само положиха нов асфалт, сложиха шумяща маркировка, което не решава проблема."

Поставената мантинела по цялата пешеходна зона на пътя прави пешеходците още по-уязвими, вместо да ги предпазва, смята Лилия Георгиева:

"Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът, и стигаш до никъде. Да можеш да продължиш да вървиш, трябва да я прекрачиш или да пролазваш отдолу. Как ще прескачаш ти - майка с количка с бебе ще прескачаш през мантинелата. Всеки ден минавам от там. Всеки ден виждам хората как ходят, те ходят по пътното платно. Надолу след Лъкатник дупките си стоят. Има ограда, която след падането на скалите я няма, тя е паднала на няколко места, всичко така си стои."

Видя се, че у нас и протестите не вършат работа, категорична е Лилия Георгиева:

"Много малко хора се вълнуват от това нещо. 10 човека какво правим? И да излезем пак на протест, нищо не става. Ако излязат повече хора, тази безумица, която са направили...? Не стават така нещата. Просто всичко е да се замажат очите - ето ние работим."

Година след трагедията въпросите си остават същите, но вече няма кой да ги задава. А надеждата, че ще има възмездие, бавно угасва. Примирени и с наведени глави близките и съпричастните ще почетат паметта на загиналите. На 24 август, събота, от 10 часа на гробището в Световрачане ще бъде отслужена панихида. Заупокойна молитва за загиналите ще има и в неделя, на мястото на катастрофата край Своге, където паметна плоча напомня за трагедията.

Осем са обвиняемите за тежкия пътен инцидент. Шофьорът беше арестуван и изпратен на съд, но освободен с мярка "парична гаранция", за да се лекува. В негова подкрепа бяха събрани стотици подписи, които настояваха прокуратурата да разшири кръга на търсенето на отговорност - да не се концентрира само върху шофьора.

Коментара на Силвия Великова и репортажа на Маргарита Иванова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени