Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургаският съд отказа да пусне на свобода писателя Деян Димитров

Бургаският окръжен съд отказа да освободи предсрочно писателят Деян Димитров. В момента той излежава 13 - годишна присъда за убийство. 28-годишният мъж поиска да бъде освободен, тъй като вече е изтърпял повече от половината от наказанието си. Той дори поиска да му бъде наложен най-дългият изпитателен срок, тъй като е сигурен, че няма да извърши други престъпление. Промяната обаче в поведението му през години, които е прекарал в затвора, оказа влияние в решението на съда.

Един от критериите, за да бъде освободен предсрочно един затворник са оценките за риска, които показват дали човекът ще извърши ново престъпление. През годините при Деян Димитров тези данни варират и не са постоянни, обясни директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров. „Оценките пряко отразяват поведението на всяко осъдено лице. Абсолютно е минимизиран субективният фактор. В неговата пледоария, всяко изречение започваше с „аз“, т.е. поставя себе си във фокуса на вниманието на всички. Съжаляваше своите близки, но не съжаляваше жертвата и неговите роднини. Това няма как да покаже твърдението, че се разкайва“, обясни той.

По време на делото Димитров обясни, че е печелил няколко дела срещу Бургаския затвор. Той поясни, че не е обиждал и не е е имал лошо отношение към администрацията на институцията. Димитров посочи, че през цялото време е защитавал правата си по законов път, което го е направило неудобен. Според Мангъров, критиките му са абсолютно безпочвени. „Изкарват се факти извън контекста. Например се твърди, че делата, които е водил срещу затворническата администрация са повод да бъде изготвено негативно становище по повод неговото искане за условно предсрочно освобождаване. Това абсолютно не е вярно. Има много лишени от свобода, които са правили такива искания за обезщетения, най-вече за условията, при които се изтърпява наказанието“, обясни директорът на затвора. Той поясни, че става въпрос предимно за минали периоди, тъй като в момента условията отговарят на всички нормативни изисквания, включително и на европейските. „Тези становища се изготвят на базата на факти. В крайна сметка решението се взема от съдията, а не от администрацията на затвора. Никой не е обявил война на Деян Димитров. Напротив, това са негови виждания. Беше цитирано и становище на психиатъра, който го е преглеждал, че той декларира, че има война с администрацията. Това не показва, че това е човек, който е смирен, както той самият декларира“, допълни Мангъров.

По време на заседанието Димитров посочи, че е бунтар, но не и анархист. В затвора е решил да се занимава с литература, тъй като иска след като излезе да може да се развива с интелектуална дейност. Това е и причината да откаже например работа в цех за пластмаса. През годините неговите творби са печелили и награди.

Бургаският окръжен съд реши, че няма достатъчно доказателства Димитров да бъде освободен предсрочно. По време на заседанието беше посочено, че до този момент той не е внесъл и никакви пари, свързани с обезщетението, което дължи на родителите на жертвата. Сред мотивите на съда е променливото му поведение. Беше посочен и опитът му за самоубийство през 2018 г. Според оценката на началника на психиатричното отделение в Ловеч, Деян е направил това не защото е искал да сложи край на живота си, а защото е искал да бъде преместен в друг затвор. Съдията посочи, че през годините много от исканията на Димитров са били уважени от администрацията на затвора.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас. Ако искането отново бъде отхвърлено, Димитров има 6-месечен срок след който отново може да пусне молба за предсрочно освобождаване. Бранимир Мангъров посочи, че след промяната на закона от февруари 2017, когато е дадена възможност на затворниците сами да подават молби, броят на тези дела рязко се е увеличил.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020