Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 000 прасета в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат унищожени

Снимка: БГНЕС

Всичките около 30 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново ще бъдат унищожени въпреки опитите на собствениците да спасят животните, които са се намирали в изолирани помещения. 

Свинефермата в Голямо Враново беше една от първите, в които беше открита чумата още през юли. Част от прасетата тогава бяха унищожени и загробени.

Собствениците обаче поискаха останалите животни, които се намират в изолирани помещения и не са били в контакт с болните да не бъдат убивани. Още повече, че резултатите от пробите им са отрицателни. Днес те чакат отговор от агроведомството. 

"Написали сме едно писмо преди две седмици до министър Танева, че ситуацията е по-различна, отколкото беше обявена в началото, и предлагаме да се закрие огнището на базата на това, че имаме над 1500 проби, които са отрицателни", обяснява управителят Вихрен Димитров.

Въпреки това обаче свинете трябва да бъдат унищожени. 

В писмен отговор до "Хоризонт" от Агенцията по храните изяснява, че съгласно европейското законодателство при потвърждаване на огнище последващи проби не се вземат. Свинекомплексът в Голямо Враново ще може да продължи дейността си само след изпълнение на заповедта за ликвидиране на огнището, т.е. загробване на животните, почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени