Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици добиват мед в пчелин край София

Двата кошера са притегателен център за уроци на открито

4
Снимка: Фейсбук

Софийски ученици участват в инициатива за опазване на пчелите и за опознаване на тяхното значение в природния кръговрат.
   

През пролетта на миналата година, ученици и учители в столична частна гимназия поставили кошер с пчелно семейство в софийското село Лозен. Идеята е децата да научат повече за живота на пчелите.

Децата посрещнали с голям интерес и ентусиазъм отглеждането на пчели и резултатите не закъснели - още есента на същата година от пчелина на училището били произведени първите 11 килограма мед.

Идеята за пчелина се родила в началото на 2017 година, след като ученици и преподаватели от гимназията посетили Музея на пчелата в София.

Учител пчелар приема предизвикателството да води заниманията

Заместник-директорът на училището знаела предварително, че учителят по немски език, история и латински Костадин Соколов има за хоби пчеларството и му предложила да разработят проект за опазването на пчелите и техните местообитания.

Педагогът се съгласил и година след това – на 24 май, ръководството на учебното заведение закупило кошер и пчелно семейство и ги разположили в личния му пчелин в село Лозен.

Пред „Хоризонт” Соколов коментира, че в извънучилищна среда и близо до природата децата са предразположени да научат повече за пчелите.

„Това ги забавлява много, създава и доразвива навици да работят заедно, защото пчеларството може и да е индивидуална дейност, но нещата се случват много по-лесно, по-бързо и по-добре, когато няколко души работят заедно. Изисква се и физическа сила, така че предпочитаме когато сме на терен, да работим с ученици в осми, девети или десети клас. Малките помагат при центруфугиране на меда”, разказва учителят пчелар.

Снимка: Андрей БорисовЗаниманията с пчелите ограмотяват децата за значението им в глобален мащаб

Преди поставянето на пчелина с децата били проведени беседи за мястото на пчелите в сложния пъзел на природата. „Да направим децата по-чувствителни по темата не само за пчелите и за техния сложен начин на живот, а също така и за проблемите, свързани с намаляването на тяхната популация в глобален мащаб”, допълва Костадин Соколов за ползите от заниманията с пчелите.

След като детският интерес към пчелите бил провокиран, в двора на училището при странни по думите на Соколов обстоятелства, се появил рояк пчели. „По щастлива случайност или може би неслучайност, се появиха на едно дърво точно пред входа на училището ни и се закачиха рояк пчели. Успяхме да уловим рояка и се сдобихме с ново пчелно семейство, тук, в центъра на София”, описва находката той.

Това обаче не се случило лесно. С поставен наблизо кошер с мед и етерично масло от лимонена трева, което да привлече майката, пчелното кълбо получило своята примамка. „Около седмица беше безуспешно. Идваха пчели скаути, така да се каже, разучаваха, консумираха от меда, който бяхме оставили вътре, но семейството не се заселваше.”

В невидим за околните момент семейството все пак се настанило в кошера. Новото пчелно семейство, за което бил закупен и нов кошер, било пренесено също в село Лозен.

Учениците работят с пълно оборудване

От ръководството на училището са взети всички необходими мерки за безопасността на учениците по време на заниманията им с двата кошера.

„Имаме инвентар, специално закупен от училището, предпазни облекла, ръкавици, не дай си Боже и медикамент, който се поставя евентуално след ужилване, за да не се получи алергична реакция”, уточнява Костадин Соколов.

11 килограма мед успели да произведат учителите и техните възпитаници от първия кошер през есента на миналата година. Тази година прогнозират добив от 25-30 килограма мед от единия кошер. Извличането на меда от питите ще стане след 15 септември, а мед от втория кошер в училището очакват следващата година наесен, защото роякът сега се развива, а кошерното пространство се запълва.

Произведеният в пчелина на училището мед се консумира от учениците на специални мероприятия - например когато правят чай с мед в по-големи количества и домашни сладки, или когато имат гости.

Родителите посрещат инициативата с охота и одобрение, като активно следят работата им в страницата на училището във Фейсбук.
Още за децата и пчелите слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна