Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенският оркестър „Йохан Щраус“ с четири юбилейни албума

Виенският оркестър „Йохан Щраус“ има своя собствена звукозаписна марка. Съставите, които изпълняват музиката на династията Щраус, особено във Виена, не са един и два, но ето какво разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Михаел Бок - мениджър и отговорник за музикалните архиви на Виенския оркестър „Йохан Щраус“: 

"Този оркестър с право претендира да бъде един от най-автентичните ансамбли, интерпретиращи творчеството на фамилията Щраус. През 1966 г., почти 120 години след като Йохан Щраус-баща създава своя оркестър, голямата нужда от висококачествени интерпретации на леката музика довежда до това група музиканти от Виена, част от ансамбъла на Австрийското радио ОRF, да сформират Виенския оркестър „Йохан Щраус“. Основната цел на състава и до днес е да представя музиката на династията Щраус, както и така наречената „лека виенска музика“, като спазва традицията, наложена от прочутата фамилия,  да използва 42-ма музиканти. След преждевременната смърт на Едуард Щраус II - последният професионален представител на музикантската династия - през 1969 г.,  ръководството на ансамбъла поема Вили Босковски - човекът, с чието име свързваме най-вече възраждането на прочутите Новогодишни концерти на Виенските филхармоници. Именно Босковски засилва дейността - както с турнета по света, така и с издаването на звукозаписи на Виенския оркестър „Йохан Щраус“ - и тя продължава до наши дни. Откакто е създаден, оркестърът е свирил в повече от 30 страни и е изнесъл повече от 1300 концерта. Една от вече традиционните му сцени е Златната зала на Музикферайн във Виена - концертите там започват през 1981 г., а от 1999 г. ансамбълът има и свой концертен цикъл. Оркестърът се радва на дългогодишно творческо сътрудничество с двама доказани специалисти в музиката на династията Щраус - диригентите Алфред Ешве и  Йоханес Вилднер. През 2016 г. Виенския оркестър „Йохан Щраус“ отпразнува 50-годишнина и реши да основе собствена звукозаписна компания. Оттогава има издадени 4 компактдиска с тези двама свои диригенти - надяваме се, че вие, слушателите на БНР, ще се насладите на тези висококачествени записи от Виена. Надяваме се също, че ще се срещнем скоро - може би на наш концерт в България. Най-добри пожелания на всички слушатели от Австрия." 

Михаел Бок - мениджър и отговорник за музикалния архив на Виенския оркестър „Йохан Щраус“, предостави на предаването "Алегро виваче" не само новите албуми, издадени под собствената марка на състава, но и няколко от историческите записи. Представяме първия от поредицата юбилейни албуми, наречен „Радвай се на живота!“ - в звуковия файл можете да чуете едноименния валс на Йохан Щраус-син, записан под диригентството на Алфред Ешве, който беше гост на Софийската филхармония неотдавна с голям успех и можем да се надяваме, че ще дойде пак в България, а защо не и с Виенския оркестър „Йохан Щраус“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна