Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министър Димов: Налага се промяна на разрешителното на завода до Шишманци

| обновено на 24.08.19 в 18:55
2
Снимка: Кремена Данева, БНР

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обеща затягане на регулаторните мерки спрямо завода за преработка на отпадъци край Шишманци, в който до преди седмица горя сметище. Това стана при поредния протест на местните жители. Над 200 души блокираха за кратко пътя Раковски – Белозем. 

Заедно с министър Димов протестиращите влязоха в завода, за да се запознаят с производствения процес: "Ние искаме да се промени работата на завода, да се наемат повече хора, ако трябва, да се подменят мощностите на завода". "Не може всяка вечер ние да стоим в къщи затворени и да мирише. Просто това трябва да спре".

На въпросите за предприетите мерки срещу нови пожари от ръководството на завода увериха, че е било подсилено видеонаблюдението, има цистерни с вода и достатъчно количество пръст. След обиколката министър Димов заяви, че ще бъде прерагледано комплексното разрешително, готвят се и санкции:

"Това, което видях, е, че този завод може да сепарира. Това, което очевидно става, е, че явно не се прави в достатъчно количество и в пълния обем, който трябва да се прави по технологична линия. Това, което ще инициирам да се направи, в момента комплексното разрешително разрешава и директно депониране. Това ще бъде забранено и ще се разрешава само депониране в рамките на всички останали процеси".

Нено Димов допълни, че ще се увеличат проверките на завода на регионалната екоинспекция. Тя самата също ще бъде проверена, затова как е упражнявала контрол до момента.

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и водите, за да се запознаят с производствения процес. Очакваше ги работеща инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит.

Протестиращите се оплакаха от постоянната миризма в района и от честите запалвания, а от ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и достатъчно количество материал за запръстяване.

След като разгледа съоръженията и посети депото за отпадъци министър Димов подчерта, че се налага промяна на комплексното разрешително на завода. Преди това ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното, разпоредил е вече и проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражнявала контрол.

“В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране. От гледна точка на противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Това е завод, който има определени функции, очевидно не на 100%, но има капацитета по това, което видях и след промяната на комплексното трябва да може да изпълнява всичките си задължения“, заяви Нено Димов. 

Срещата на министъра с протестиращите продължава в сградата на читалището в село Шишманци. Блокадата на пътя за Белозем беше прекратена, като заради нея се бяха образували колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано. 

По-рано протестиращите споделиха какво очакват от срещата с министър Димов: “Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не искаме да живеем по този начин и, не искаме пожарите да бъдат всекидневие, както е в момента. Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци“. 

“Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“. 

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни: “Миризмата ме притеснява. Всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин“, коментираха хората от протеста. 

Междувременно в понеделник в общината беше внесена гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти. 

“Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от