Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без заключителен документ ще завърши среща на върха на Г-7 в Биариц

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без подписването на заключителен документ ще завърши започващата днес среща на върха на Г-7 във френския курорт Биариц.

В сянката на дълбоки конфликти между участниците и световни кризи започва годишната среща на седемте най-развити икономики в света. Домакинът, френският президент Еманюел Макрон, обяви за мото на форума борбата с неравенствата и постави като първа точка в дневния ред унищожителните пожари в Амазония.

Срещите на Г-7 по традиция са посветени на основните световни проблеми - външна политика, сигурност, опазване на климата. По тези въпроси лидерите на Г7 са в плен на различните си виждания. За американския президент Доналд Тръмп не климатът, а икономиката е водещата тема. И поиска тя да влезе в дневния ред с настояване за по-видим ангажимент на европейците за икономически ръст, т.е. поемането на по-висок дълг.

Спорове се очакват и за Иран, както и по отношение на облагането с данъци на технологичните гиганти.

Според наблюдатели различните интереси на страните от Г-7 отслабват влиянието на форума.

“Тези седем държави представляват едва една седма от населението в света и вече съвсем не са „тежката артилерия“ на световната икономика. Седемте нямат думата, защото на масата за преговори не седят нито Китай, нито Индия, Бразилия и Русия“, коментира германският дипломат Волфганг Ишингер, организатор на Мюнхенската конференция по сигурността.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени