Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масова демонстрация срещу расизма и ксенофобията в Дрезден

Снимка: архив / Снимка: БТА

В столицата на източногерманската провинция Саксония - Дрезден, смятана за бастион на крайната десница, днес се очаква масова демонстрация срещу расизма и ксенофобията. Протестът се провежда само седмица преди ключовите регионални избори в източногерманската провинция.

Организаторите очакват над 25 хил. участници от НПО, хора на изкуството, синдикалисти и политици да се стекат по улиците на Дрезден. Днешната демонстрация под мотото „Неразделни“ е кулминацията в поредица от прояви срещу ксенофобията, застъпвана от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която се очаква да постигне рекордно добър резултат на вота на 1-ви септември в Саксония, а в съседната провинция Бранденбург - дори да спечели.

Последни социологически проучвания сочат, че консерваторите на канцлера Ангела Меркел ще спечелят изборите в Саксония, където управляват от 1990 г. Но само на пет процента разлика на второ място вероятно ще излезе „Алтернатива за Германия“, за която ще гласува всеки четвърти в източната провинция.

Партията провежда днес основния си предизборен митинг в Кемниц. Мястото е избрано неслучайно - градът стана арена на сблъсъци между крайнодесни и антирасисти след убийството преди година на германец, за което тази седмица бе осъден сирийски гражданин.

В Бранденбург анкетите сочат оспорвана надпревара между „Алтернатива за Германия“ и Социалдемократическата партия, която е на власт там от обединението на Германия насам.

Регионалните избори на 1-ви септември се приемат като тест за управляващата голяма коалиция в Берлин между християндемократи и социалдемократи, които продължават да губят подкрепата на германците
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна